вторник, 5 септември 2017 г.

"Спасителят в ръжта" - Дж. Д. Селинджър

Абсолютната свобода е невъзможна..


.. е едно от откритията, които прави Холдън - нашият разказвач и пръв приятел в творбата. 







 Книгата е и смешна, и тъжна едновременно. По мое мнение, много актуална и в наши дни. Главният герой е истински мъдрец и учител, попаднал в тялото на бунтуващ се тинейджър. Пие, пуши, вика си лека жена, а я отпраща, дава си лепката за бъдещи дарения и бива очарован от две монахини. Младото момче живее в свят, в който царуват фалша и лицемерието и отказва да се впише като "преструванко" или "подлец". 



"И милиони години да имаш на разположение, пак не можеш да изтриеш и половината мръсни думи, написани по стените на целия свят."


 Романът описва няколко дни от живота на главния герой - неговото напускане от училище (добре де, изгонен е), дните преди Коледа, когато решава да напусне дома и да се изолира дълги години. Това всъщност е и периода, през който възмъжава и разбира "какъв иска да стане като порасне". Той просто иска да спасява хора. Иска да е там, току появил се от нищото и да ги спре да паднат в пропастта,..буквално и преносно. 



“Падам си по книга, дето след като си я прочел, ти се ще авторът, който я е написал, да ти е страшно близък приятел, та да моожеш да го повикаш по телефона когато ти се поиска”


 Близостта на Холдън с малката му сестричка е онова, което го крепи.  Връзката им е много мила и красива. Малката Фийби е единствената, която разбира по-големия си батко. 

 „Лошата новина е, че понякога да правя глупави неща ми е забавно.“


Благородна книга,  изпълнена с философски разсъждения за живота и смъртта. Публикувана е за първи път на 16 юли 1951 г. и се превръща в една от най-заклеймяваните в историята на САЩ, заради езика, който се използва и неподчинението на 16-17 годишни младежи. Книгата предизвиква много остри изказвания и поражда различни мнения, но всъщност вашето е онова, което има значение. Дайте и шанс, ако вече не сте и може да се изненадате! 




Целувки от мен! 
-Яна
☝🏻Последвайте ни ☝🏻

Няма коментари:

Публикуване на коментар