събота, 2 септември 2017 г.

"Краят на историята" - Лидия Дейвис


"Да обичаш значи да имаш за цел щастието на друг човек" 

 

 





"Краят на историята" действително започва с края, а именно - разпадането на една връзка, прекъсване на отношения и един горчив чай. (не моят!)

Авторът обещава историята да е истинска и правдоподобна, въпреки че е разбъркана и непоследователна. Мислите на разказвача препускат от тема в тема за секунди, а действията на главната героиня напълно й съдействат. Не ме учуди, че Лидия Дейвис е ту героиня, ту разказвач.





Авторът явно изпитва затруднения да даде имена на своите двама главни герои, за да не им препише чужди черти и за да не избяга от истинността на историята си. Затова и по-често са използвани местоимения, отколкото собствени имена, но ето ги и тях:
  • Той - Ханк, Гарет, Стефан. 
  • Тя - Лора, Сюзън, Хана, Мег, Ана, Ан. 
Романът прилича на личен дневник на една жена. Случайно нахвърляни и то без особен ред случки и ситуации от връзката и с Винсънт (да, така се казва в крайна сметка!). Тя е преподавател, а той студент. Любовта към книгите, литературата и прозата е нещото, което ги свързва. Лидия Дейвис в качеството си на главен герой и романист ни оплита в техните срещи - случайни и предвидени. 


В началото на нейните зорки погледи той отговаря с тихи и кротки отговори, но нищо не остава същото... Краят на връзката им е очакван и осъзнат още от началото на историята в "Краят на историята".






Очаквайте нещо ново съвсем скоро! Надявам се този пост ви е бил интересен! Обратната връзка е много желана, а коментарите строго задължителни! Целувки
-Яна


Може да ни последвате:
 във фб от тук 
 инстаграм от тук
 Google+ от тук
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар